Suomen ensimmäinen suihkuhävittäjä Vampire palaa sinitaivaille

Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire lentää Turun lentonäytöksessä 15.-16.6.2019. Vuonna 1959 valmistunutta Vampire-suihkukonetta lentää turkulainen Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire ohjaaja yli 50-vuoteen..

Ilmavoimien koelentäjänä ja lentotekniikkalaivueen komentajana työskentelevä Mattila on myös taitolentäjä sekä Turun Lentokerhon puheenjohtaja.

”On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella ja vieläpä Turussa oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 60 vuotta taaksepäin suomalaisen suihkukonelentämisen alkuhetkiin”, hehkuttaa Mattila.

Everstiluutnantti Jyri Mattila on lentänyt 71 eri konetyyppiä ja on jäsen muun muassa Arctic Eagles -taitolentoryhmässä. Mattila lentää museohävittäjiä Norwegian Air Force Historical Squadron -osastossa, jossa hän toimii sekä näytöslentäjänä että lennonopettajana.

Turku Airshow 2019 – De Havilland Vampire ja Jyri Mattila

Turun taivaalla lentävä Vampire on Norwegian Air Force Historical Squadronin kone. Osastolla on kaksi Vampirea:  yksipaikkainen hävittäjä FB.52,  joita Norjalla oli käytössään  36 kappaletta 1949-1957, sekä kaksipaikkainen T.55-harjoitushävittäjä.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019.

Lisätietoja: https://www.airshowturku.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *