Suomi suorittaa tarkkailulennon Venäjällä

Yhdysvaltalainen Open Skies -valvontakone OC-135B. Kuva: U.S. Air Force.

Suomi toteuttaa Italian ja Unkarin kanssa yhdistetyn Open Skies -tarkkailulennon Venäjällä 3.-7. kesäkuuta 2019. Italia toimii lennon johtovaltiona.

Yhdistetystä lennosta osapuolten välille tehdään tekninen sopimus, jossa on määritetty osapuolten vastuut, velvoitteet ja kustannusten jakautuminen.

Suomen nelihenkistä tarkkailuryhmää johtaa majuri Kimmo Ala-Rautalahti Ilmavoimien esikunnasta.

Open Skies on sopimus, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003.

Avoin taivas -sopimus tehtiin lähinnä Naton ja entisen Varsovan liiton jäsenmaiden sekä Neuvostoliiton hajotessa itsenäistyneiden valtioiden kesken. Sopimuksella haluttiin vahvistaa rauhaa, lujittaa vakautta ja yhteistyöhön perustuvaa turvallisuutta kylmän sodan jälkeisessä maailmassa. Luotu ilmakuvausjärjestelmä lisää osaltaan luottamusta valtioiden välillä, kun niiden sotilastoimilta edellytetään suurempaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Kuvan kone ei liity tapaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *