Kolme Saab Gripeniä Turun lentonäytöksessä

Saab JAS39C Gripen. Kuva: Rich Cooper.

Ruotsin Ilmavoimat osallistuu Turun lentonäytökseen kolmella Saab Gripen monitoimihävittäjällä. Turkuun saapuu kaksi yksipaikkaista Saab JAS39C Gripen -taistelukonetta sekä kaksipaikkainen Saab JAS39D Gripen. Kaksipaikkainen Gripen on nähtävissä maanäyttelyssä Saabin osastolla.

Gripenit saapuvat Turkuun Blekingen F17-lennostosta, joka sijaitsee Kallingessa Etelä-Ruotsissa. Ruotsin Ilmavoimien esityslentäjänä toimii Henrik Nyström, joka lentää sooloesityksen molempina näytöspäivinä.

Saab tarjoaa aktiivisesti seuraavaa Gripen kehitysversiota eli Gripen E monitoimihävittäjää Suomen Ilmavoimille HX -hävittäjähankkeessa Hornetin seuraajaksi. Koelentovaiheessa oleva Gripen E on täysin uusi versio Gripenistä, vaikka ulkoisesti näyttääkin tutulta Gripeniltä. Gripen E on myös hieman suurempi kuin Turun näytökseen tuleva nykyinen Gripen C.

Turun näytökseen tulevat Ruotsin Ilmavoimien Gripenit antavat hyvän kuvan Gripenin liikehtimiskyvystä kun Henrik Nyström käskyttää Gripeniään esityslennolla yleisön edessä.

Kaksipaikkainen Gripen on siitäkin kiinnostava, että kone on koulutuskäytön ohessa myös täysiverinen taistelukone, joka voi toimia myös yksipaikkaisten hävittäjien tukikoneena esimerkiksi elektronisen sodankäynnin varustuksessa.

 

Turku International Airshow 15.-16.6.2019

Lisätietoja: www.airshowturku.fi

Kuvat: Rich Cooper

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *