Super Hornet putoaa Suomen hävittäjäehdokkaista? − Boeing lopettaa hävittäjävalmistuksen

Aurinko laskee Boeingin hävittäjävalmistuksessa. Kuva: Boeing

Aurinko laskee Boeingin hävittäjävalmistuksessa. Kuva: Boeing

Boeing-yhtiön Defense, Space & Security -liiketoiminnan tuore, maaliskuussa aloittanut toimitusjohtaja Leanne Caret on myöntänyt suoraan, että Boeing, joka on valmistanut hävittäjälentokoneita vuosikymmeniä, lopettaa niiden valmistuksen 2020-luvun alkupuolella. Yhtiön F-15- ja F/A-18-hävittäjien tilaukset ovat vähentyneet jo vuosia ja tuotanto hidastunut.

Caretin suunnitelma on korvata hävittäjien myynti keskittymällä jo käytössä olevien koneiden korjauksiin ja päivityksiin. Boeingin tarjoamien palvelujen kate oli viime vuonna 13,4 prosenttia, kun taas sotilaslentokoneiden ja -helikoptereiden myynnin kate oli vain 9,8 prosenttia. DS&S-liiketoiminta, joka valmistaa muun muassa Apache-helikoptereita, valvontakoneita ja satelliitteja, käsitti kuitenkin 42 prosenttia Boeingin voitoista viime vuonna. Boeingin puolustusalan myynti on ollut viime vuosikymmenenä keskimäärin 30 miljardia dollaria vuodessa.

Caretin toinen tavoite on myydä enemmän yhtiön matkustajakoneiden sotilasversioita. Esimerkiksi Boeing 737:stä muunneltuja valvontakoneita P-8 Poseidon ja E-7A Wedgetail on myyty jo yli 100. Boeing 767:n alustalle tehtyjä KC-767-ilmatankkauskoneita Caret toivoo myytävän jopa 400.

Merkitseekö Caretin suunnitelmat sitä, että Boeing F/A-18E/F Super Hornetin voi pudottaa pois Suomen ilmavoimien HX-hankinnan kilpailijoiden listalta? Todennäköisesti. Suomen ilmavoimat tarvitsee hävittäjäkoneen, jonka tuotantolinja on pystyssä vielä pitkään, ainakin 2030-luvun loppuun saakka, mieluiten 2040-luvulle saakka. (Pentti Perttula)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *