Talvisodan Fokker-pilottien taistelu – Ylivoimaa vastaan – sarjakuva

Ylivoimaa vastaan -sarjakuva kertoo Suomen talvisodan rajuista ilmataisteluista. Sarjakuvakirja on juuri ilmestynyt. Sen on piirtänyt Paavo Hotti.

Nuoren Timo Salmisen talvisota alkaa ilmavalvontatornin tähystäjänä. Hän joutuu venäläisen Rata-hävittäjän tulittamaksi. Tästä sisuuntuneena Timo hankkiutuu lentäjäkoulutukseen. Monen mutkan kautta hän pääsee Fokker-laivueeseen. Aloittelija joutuu heti tuleen laivueen veteraanien rinnalla.

Sarjakuvassa seurataan Suomen hävittäjälennoston harvalukuisten Fokker D 21 -koneiden katkeria torjuntalentoja kotialueelle suuntaavia pommikonemuodostelmia vastaan. Päälle kaatuvien nopeampien ja ketterämpien punatähtisten hävittäjien kynsistä Fokker-pilotin saattaa pelastaa vain hyvä lentotaito, juonikkuus tai silkka hyvä onni. Riittämätön lentokalusto sekä kova pakkanen asettavat kovat haasteet puolustajien vähälukuiselle ja sinnikkäälle joukolle.

Paavo Hotti piirsi sarjakuvan jo 50 vuotta sitten. Se on aiheensa puolesta edelleen ajankohtainen myös juuri nyt Suomi 100 -juhlavuoden loppuhuipentuman aikana. Ylivoimaa vastaan julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Se oli ensimmäinen suomalaisen piirtämä Korkeajännistys-seikkailu.

Paavo Hotti sai 1960-luvulla erikoisluvan tutustua lentopäiväkirjoihin ja sotamuseon arkistoihin. Vaikka tarina on fiktiivinen, se perustuu historiallisiin tosiasioihin. Sarjakuva tarkastettiin ennen sen julkaisua ilmavoimien silloisessa esikunnassa Helsingin Munkkiniemessä. Tekstiin piti tehdä muutamia muutoksia. Ilmavoimien komentaja hyväksyi tarinan – erityisesti hän kiitteli sarjakuvassa esitellyn lentokaluston näköisyyttä.

Sarjakuvan tekijä on ollut toisen maailmansodan lentokoneiden harrastaja jo pikkupojasta – eli 1950-luvun alusta – lähtien. Paavo Hotin piirroksia ja sarjakuvia julkaistiin 1960- ja 1990-luvuilla Siivet- ja Korkeajännitys-lehdissä. Varsinaisen elämäntyönsä Hotti on tehnyt mainostaiteilijana sekä yrittäjänä mainosalalla ja nauttii nykyään ansaituista eläkepäivistään Kurkimäen rauhallisessa lähiössä Helsingissä.

 

Paavo Hotti:

YLIVOIMAA VASTAAN

– ISBN 978-952-93-9463-0

– Koko B5, mustavalkoinen sarjakuva, kovat kannet, 68 s.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *