Suomalainen tee-se-itse-projekti Saturn V –kuuraketti äimistyttää

Kuva: Pasi Keskisarja

Pitäähän ihmisillä olla harrastuksia. Mutta Pohjanmaalla ne voivat olla vähän suurempia kuin muualla Suomessa. Pohjanmaan Nivalassa asuva Pasi Keskisarja näet auttaa osaltaan suomalaista avaruustutkimusta ja rakentaa Saturn V –kantorakettia.

Eihän se ihan täysimittainen ole, mutta Saturn V on vaikuttava ilmestys pienemmässäkin 1:10- mittasuhteessa. Ja internet-päät kääntävä ilmestys jo rakennusvaiheessa.

Avaruusraketti ei ole sentään aivan lentokuntoinen, eikä sillä ole tarkoitus lähettää ketään Nivalaa pidemmälle. Raketti näet pystytetään tämän vuoden kuluessa Keskisarjan omaan huvipuistoon, Crazylandiin, jonne hän on rakentanut muutaman vuoden kuluessa yhtä jos toista muutakin. Naapurin isännältä ostetulle pellolle vekotin vekottimelta kasvava projekti sai alkunsa, kun Keskisarja osti Grumman American –pienkoneen peltosijoitukseen. Mutta pienkonehan tarvitsee myös lentokentän. Ja lennonjohtotornin. Ja sitten niiden kaveriksi syntyi maailman pienin sauna, 30 metriä pitkän puinen resiinarata, vanhoja autoja, tykki ja… Ja mitä nyt isännän mieleen juolahtaakaan.

Ja kun tontille oli jo pystytetty viisimetriset tikkaat, joiden päässä taivasta kohden kiipeää astronautti, niin mitäpä muutakaan sen kaveriksi tekisi kuin avaruusraketin. Kun astronautti kerran jo on.

Kuva: Pasi Keskisarja

”Olen pyrkinyt tekemään raketin mahdollisimman samannäköiseksi kuin alkuperäisenkin”, rakentajamestari kertoo.

”Netistä olen onkinut mittatietoja ja maalauksia, ja olen rakentanut tätä pajassa 3-4 kuukautta. Olen tähän asti tehnyt rakettia ihan kaikessa rauhassa salaa, että saa sen jollekin mallille ennen kuin sitä esittelee muille.”

Ja melkoiseen malliin se onkin saatu. Mallin kuva Facebookin rakenteluryhmässä aiheuttivat lähes täystyrmäyksen, etenkin kun sen lennokas esittelyteksti kuului näin:

”Alus on tarkoitus laukaista Nivalan makkaratieltä tämän vuoden loppuun mennessä. koelennon tarkoitus on saavuttaa ihmiskunnan monipuolisempi ja nopeampi matkustaminen.”

”Mutta ei tämä ihan toimiva raketti ole”, rakentaja toppuuttelee ja kertoo, että Crazylandiinhan se on tulossa rekvisiitaksi.

Kuva: Pasi Keskisarja

”Siellä on monenlaista muutakin poikkeavaa juttua, joita olen käsityönä koittanut värkätä. Tämä tulee sinne jatkeeksi.”

Melkoinen pajantäyte se onkin, kuten kuvista näkyy. Pituutta raketilla on nyt 10,1 metriä mutta lopullisena 10,8 metriä. Paksuus on noin metri.

”Se on peltirunkoinen ja raketti on rakennettu keskiössä kulkevan kanttiputken ympärille. Joka liitoksen kohdalla menee vahva vanerikiekko, joka yhdistää pellit. Niiteillä ja ruuveilla se on kasattu ja tarkoitus on nostaa se pystyyn keskisalosta. Kyllä sen kasassa pitäisi pysyä.”

Raketti pystytetään laukaisualustalleen vielä tämän vuoden kuluessa. Moinen liki 11-metrinen maamerkki tarvitsee tietenkin kunnon betonijalustan ja huolelliset kiinnitykset, ettei se tempaudu ihan ensimmäisen tuulenpuuskan mukaan. Puiston aiemmissakin värkeissä on tunnelmalliset hämärävalot, joten raketin moottoreihin asennettaneen vielä sopivat moottoreiden liekkejä kuvaavat led-valot. Kyllä sitä kelpaa tulla katselemaan yön pimetessä.

Kuva: Pasi Keskisarja

Crazyland-puistolla ei ole omia verkkosivuja, vaan tieto siitä leviää lähinnä suusta-suuhun-menetelmällä. Kiinnostuneet matkalaiset löytävät sen Pohjois-Pohjanmaalta Nivalan Maliskylästä osoitteesta Makkaratie 1311. Paikkaan ei ole pääsymaksua ja siellä saa vierailla kummastelemassa mihin aikaan vain haluaa.

Upeaa, kutkattavaa tekemisen ja aikaansaamisen täyteistä positiivista hulluutta. Tätä Suomessa kaivattaisiin enemmänkin. Nostan hattua kunnioituksesta ja aivan varmasti kierrän Crazylandin kautta, jos joskus reitti osuu edes sinnepäin.

Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kuvat: Pasi Keskisarja

 

Kaleva-lehti on julkaissut hauskan artikkelin Crazylandista runsaiden kuvien kera:

Lue juttu: Pasi Keskisarja on rakentanut Nivalaan Crazylandin: Oma len­non­joh­to­tor­ni ja avaruuteen kiipeävä astronautti

Katso kuvagalleria: Nivalan Maliskylältä löytyy todellinen Crazyland

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *