YF-19 valittiin F-18 Hornetin seuraajaksi

yf19_ilmavoimat_suomi_0nostoHX-hankkeen tarjouskilpailun ulkopuolelta Ilmavoimille valittu japanilainen rauhanhävittäjä YF-19 kaartelee vahvistamattomien tietojen mukaan tänään Suomen ilmatilassa jouheasti äänivalleja rikkoen. Kääntyväsiipinen YF-19 on upean näköinen ilmestys.

Näkymätön ilmanraikastin

YF-19-koneen koelennot korkeassa ilmatilassa ovat näkyneet jo useamman päivän ajan kirkkaalla taivaalla tavallista valkoisimpina jättövanoina. Tuplaydinlämpömoottorit puskevat ilmoille puhtaampaa jälkipolttoa, pääasiassa raikastavaa vesihöyryä. Tarkkasilmäiset katsojat ovat ihmeekseen huomanneet, että vanan edessä ei ole näkynyt lainkaan lentokonetta (katso kuva). Tutkassa näkymätön kone käyttää uutta JS StrongHold-häivetekniikkaa, eli se on haluttaessa näkymätön myös ihmissilmille!

yf19_ilmavoimat_suomi_02

SIIVET sai YF-19-lähikuvan lukijalta

Siivet-lehden vakiolukija, vanhempi tutkija IT Lahtinen oli kuvaamassa banaanikärpästen muuttolentoa paremmassa atmosfäärissä. Hiljaisuuden rikkoi äänetön jyrinä, kun YF-19 yllättäen ohitti kuvauspaikan äärimmäisen läheltä. Lahtisen kameran kennolle tarttui muutama täysvärikuva, jotka hän ystävällisesti toimitti Siivet -toimitukseen analysointia varten.

yf19_ilmavoimat_suomi_03

Lahtinen valmisti kuviensa pohjalta pienoismallin, joka on nähtävissä Pienoismallit.net -sivustolla.

 

YF-19F -koneen ominaisuuksia:

Moottorit: Shinsei/P&W/Roice lämpöydinturbiinit 2 kpl

Maksiminopeus eri korkeuksilla: 20 km: Mach 5.1; 30 km: Mach 21+

Aseistus: Mauler REB-30G Laser, Mauler REB-23G Maser, Howard GU-15 Multi mm. ohjattava EMP

 

yf19_ilmavoimat_suomi_01

YF-19-hävittäjä kykenee lentämään poikkeuksellisen suurissa korkeuksissa, mikä tekee siitä immuunin suurimmalle osalle nykyisiä ilmatorjuntajärjestelmiä.

 

Alkuperäisen YF-19 -hävittäjän transformaatiotoimintoa ei oteta Suomessa käyttöön alkuvaiheessa huonon pakkasenkeston vuoksi. Transformaatiota testataan lähivuosina ja se asennetaan mahdollisesti ensimmäisen elinkaaripäivityksen yhteydessä.

Katso video koneen transformaatiosta täältä.

Ilmavoimien tiedotus ei vastannut Siivet-lehden tiedusteluihin YF-19-koneen tutustumismahdollisuudesta ja käyttöönottoaikatauluista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *