Äärimmäistä simulaattorilentämistä: DCS, Digital Combat Simulator

DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.
DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.

Venäläisen Eagle  Dynamics -studion sota- ja  lentosimulaattorisarja DCS,  Digital Combat Simulator, on  lähtenyt viime vuosien aikana todella  vahvaan nousukiitoon.  Alkujaan yksittäisestä  lentosimulaattorista on  kasvanut kokonaisuus,  jonka päälle rakennetaan  yksityiskohtaisia  ja ensiluokkaisia  lentokonelaajennuksia.

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 2/2015.
Tilaa toki lehti!

 

DCS-simulaattori on siitä erikoinen kokonaisuus, että sen perusversio on täysin ilmainen. DCS World -pääteohjelman voi ladata  maksutta, ja se sisältää lentoja maasotasimulaation karttoineen ja kaksi ilmaista lentokonetta. Neuvostoliittolainen Su-25T-rynnäkkökone sekä amerikkalainen, kaksipaikkainen  ja aseistamaton TF-51D-harjoitushävittäjä  tarjoavat jo sellaisenaan oivallisen annoksen  lentämisen ja sotahommien riemua, vaikka  ilmaisversion kampanjat ja tehtävät ovatkin  sellaisenaan aika onttoja.

DCS Worldin vetonaula on kuitenkin ilmaisuuden ohessa maksullisten lisäkoneiden  vauhdikkaasti kasvava tarjonta. Eagle Dynamicsin yhteistyö ulkopuolisten simulaattorikehittäjien kanssa on tuottanut hyviä tuloksia.  Näin DCS:stä on kasvanut kukoistava alusta,  jolle julkaistaan kaupallisia laajennuksia ja lentokoneita, vähän kuin Microsoft Flight Simulatoreihin aikoinaan.

DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.

DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.

Toissavuonna julkaistu  DCS: P-51D (Siivet 4/2013) todisti simulaattorirungon sopivan myös toisen maailmansodan aikaisen potkurikaluston kuvaamiseen. Uusia, maksullisia lentokoneita ja helikoptereita on julkaistu DCS Worldiin useita ja monia kiinnostavia lentolaitteita on työn alla. Vaikka DCS itsessään onkin tekninen ja tietyllä tapaa jopa hengetön insinööriviritys,  jonka pelilliset ansiot ovat sellaisenaan vaatimattomat, on siinä samaan aikaan tarjolla  erittäin realistinen ja lentokoneen monimutkaiset järjestelmät yksityiskohtaisesti mallintava lentosimulaattoripohja.

DCS-kokonaisuuden ristiriita on pahimmillaan sitä, että useamman kymmenen euron hintaisille uusille lentokoneille ei välttämättä löydy lainkaan järkevää pelattavaa.  Lisäkoneiden mukana ei tule välttämättä  kampanjoita tai tehtäviä, joten toisen maailmansodan aikainen kone löytää itsensä nykyaikaiselta taistelukentältä. Potkurihävittäjällä  onkin ikävä jahdata nykyaikaisia rahtikoneita, tai kurvata ohjusten keskellä 20 suihkuhävittäjän ilmataistelussa.

DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.

DCS: Digital Combat Simulator. Siivet 2/2015.

Lisäkoneiden määrän kasvaessa valinnanvaraakin on hiljalleen enemmän, mutta kun  jokainen kone maksaa useamman kympin,  niin laajan konevalikoiman kerryttäminen  tuntuu jo lompakossa eikä niille ole edelleenkään välttämättä sopivia tehtäviä tai ympäristöä. Uudet koneet nojaavatkin suuressa  määrin nettilentämiseen, automaattiseen tehtäväluontityökaluun ja ennen kaikkea muiden lentäjien luomaan sisältöön – tai sitten  ihan vain lentämiseen lentämisen ilosta. Ei  sekään väärin ole!

Lisää DCS-aiheista juttua ja siihen julkaistuja lentokonelisäreitä Siivet.fi:ssä lähiviikkoina ja -kuukausina.

Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen

 

DCS:  Digital Combat  Simulator

Valmistaja:  Eagle Dynamics

Saatavilla:  PC Windows

Hinta:  DCS World -emo-ohjelma  on ilmainen

Lisätietoja:   http://www.digitalcombatsimulator.com

 

Tämä artikkeli on julkaistu alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 2/2015.
Siivet-lehden ilmestyminen on täysin riippuvainen yhdestä ainoasta asiasta: tilaajista. Sinusta, teistä. Lehteä ei ilmestyisi eikä tätäkään juttua luettaisi verkossa, ellei lehdellä olisi meille niin tärkeitä lukijoita – tilaajia ja irtonumeroiden ostajia. 
Jos et ole jo tilaaja, niin ole hyvä ja harkitse asiaa. Lehden tilaaminen onnistuu täältä: https://siivet.fi/tilaa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *