Haluammeko Ukrainan voittavan? (Siivet 1/2023 pääkirjoitus)

Siivet 2023/1 - Ukrainan ilmavoimat
Siivet 2023/1 - Ukrainan ilmavoimat. Kuva: Ukrainan puolustusministeriö; kuvanmuokkaus: Pentti Perttula

Siivet 1/20223 pääkirjoitus.

Haluammeko Ukrainan voittavan?

Sanat ovat tärkeitä, nekin, joita ei käytetä. Venäjän uusin hyökkäys Ukrainaan, joka alkoi helmikuussa 2022, on kuluneen vuoden aikana kirvoittanut julkisuuteen monenlaisia mielipiteitä voitosta ja häviöstä. Toiset haluavat, että Ukraina voittaa sodan, toiset, että Ukraina ei häviä sotaa. Nämä kaksi mielipidettä kuulostavat samalta, mutta niissä on ero. Jos halutaan Ukrainan voittavan, se tarkoittaa, että Venäjä häviää sodan. Jos taas haluaan, että Ukraina ei häviä, se sisältää kompromissin mahdollisuuden, jossa Venäjälle jätetään mahdollisuus tulkita voittaneensa jotain.

Jos Kremlille jätetään mahdollisuus tulkita voittaneensa yhtään mitään sodassaan Ukrainassa, se on merkki sekä Venäjälle että monen muunkin totalitaarisen ja autoritaarisenkin valtion johdolle, että  voimapolitiikasta on hyötyä, pienemmän naapurin kimppuun kannattaa käydä. Siinä on resepti maailmanlaajuiseen sekasortoon, jollaiseen ajauduttiin viimeksi 1930-luvulla ja joka päättyi ihmiskunnan historian katastrofaalisimpaan globaaliin konfliktiin. Siksi panokset Ukrainassa ovat suurempia kuin Ukraina.

On hienoa, että Euroopan unioni asettaa pakotteita Venäjälle ja että monet EU-maat lähettävät sotilaallista apua Ukrainalle ja tarjoavat turvaa ja elämisen mahdollisuuksia miljoonille sotaa paenneille ukrainalaisille. Lisäksi on hienoa, että eurooppalaiset ovat ymmärtäneet, miksi heidän pitää luopua energiariippuvuudestaan Venäjästä, ja että suomalaiset ja ruotsalaiset ymmärsivät hakea Naton jäsenyyttä.

Kuitenkin yksi hyvin merkittävä asia EU:lta edelleen puuttuu: yhteinen strategia Venäjän käymästä sodasta Ukrainassa. Vaikka suurin osa EU-maiden johtajista on sitä mieltä, että Ukrainan täytyy voittaa, sille annettu sotilasapu heijastaa yhä kantaa, jossa Ukraina ei saa hävitä.

Jos Ukrainan halutaan voittavan ja Venäjän häviävän sodan, Ukrainalle pitää antaa sen pyytämät ja tarvitsemat aseet ja kouluttaa sen sotilaat käyttämään niitä. Niin kauan kuin Venäjä voi rangaistuksetta käyttää omaa aluettaan hyökkäyksiin Ukrainaa vastaan, Ukraina ei voi voittaa, jos voitolla tarkoitetaan sitä, että se saa valloitettua takaisin kaikki Venäjän siltä miehittämät alueet.

Niin kauan kuin Ukrainan ilmavoima ei pysty saamaan ilmaherruutta edes lyhyiksi ajoiksi valitsemillaan rintaman osilla, se ei voi voittaa, ei ainakaan ilman ehkä vuosia jatkuvaa verenvuodatusta.

Jos ukrainalaislentäjiä olisi alettu jo maaliskuussa 2022 kouluttaa länsimaisten hävittäjien käyttöön ja mekaanikkoja niiden huoltamiseen, ja toimitettu Ukrainalle koneita, tilanne rintamalla voisi olla aivan erilainen kuin nyt tai parhaassa tapauksessa sota voisi olla jo ohi.

Haluammeko Ukrainan voittavan? Liittykäämme Baltian maiden ja Puolan rintamaan vaatimaan länneltä nykyaikaisia hävittäjiä Ukrainalle.

Pentti Perttula

Päätoimittaja

Eikö Siivet vielä tule? Tilaa lehti täältä!

Siivet 1/2023