Lentonäytöksestä lehdentekoon (2015/1)

Jämi Fly In & Airshow -tapahtumamme yhteistyö SIIVET-lehteä aiemmin kustantaneen Apali Oy:n kanssa alkoi vuonna 2008, kun lehden liitteenä julkaistiin näytöksemme ohjelmalehtinen. Hyvä kokemus toi jatkoa, ja vähitellen henkilökunta Sammonkadulla tuli tutuksi. Raunin tapasin viimeisen kerran hieman ennen juhannusta, kun ohi ajaessani poikkesin Apalissa kahvilla. Raunilla oli ideoita myös tapahtumamme kehittämisestä. Sovimme, että palaamme asiaan kesän kiireiden jälkeen. Palaamatta jäi. Kuulin Raunin poismenosta elokuun puolivälissä ja arvasin SIIVET-lehden ilmestymisen päättyneen.

Marraskuun alussa huomasin lentoposti.fi-uutissivustolta, että konkurssiin menneen Apali Oy:n omaisuutta oli nettihuutokaupassa. Ajattelimme ensin ostaa pari lavaa ilmailukirjoja myytäväksi Jämillä seuraavan kesän tapahtumassa, mutta sitten eräs tiimimme jäsen huomasi julkaisuoikeuksienkin olevan kaupan ja suositteli niiden hankkimista. Voisi sanoa, että siitä se ajatus sitten lähti. Rupesimme selvittämään, mitä lehden tekoon tarvittaisiin ja olisiko meillä resursseja siihen.

Kun tieto ei lisännyt tuskaa, vaan päinvastoin ajatus tuntui aina vain paremmalta, niin päätimme ryhtyä puuhaan. H-hetkellä, noin tunti ennen kaupan sulkeutumista kirjauduin huutokauppasivustolle. Valmistelut oli huolellisesti tehty: teknisten ongelmien varalta toinenkin Jämi Fly In -tiimiläinen oli luonut itselleen tunnukset huutokauppasivulle; jos minulta loppuisi virta, niin hän jatkaisi. Ilmailuhommissa on hyvä varautua pahimpaan.

Suunnitelma oli selkeä: huudetaan vaikka aamuun asti, mutta julkaisuoikeudet hankitaan. No, eipä siinä mennyt tuntia kauempaa ? voitto kotiin! Kunnes sitten tuli maanantai ja huutokaupan pitäjä soitti ja kertoi, että oli tehty huutokaupan ohi korkeampi tarjous, ja kysyi, haluammeko korottaa? Korotimme, ja erinäisten vaiheiden jälkeen kauppakirja allekirjoitettiin 28. marraskuuta 2014.

siivet-2015-1-kansi

Lehteä kustantaa viime toukokuussa Jämi Fly In & Airshow -tapahtuman järjestämistä varten perustettu JFI Airshow Oy. Pitkälti samat henkilöt, jotka tekevät Jämin lentonäytöstä, tekevät myös tätä lehteä. Lisäksi mukana on aikaisemminkin lehteä avustaneita henkilöitä. Osalla meistä on entuudestaan kokemusta lehden tekemisestä, osalle taas kyseessä on hyppy tuntemattomaan. Otamme lehden teon mielenkiintoisena haasteena. Rauni jätti suuret saappaat täytettäväksi. Tämä numero on perinteitä kunnioittaen sotilasilmailupainotteinen, mutta tulevissa numeroissa kerromme monipuolisemmin ilmailun eri osa-alueista.

Ilmailuterveisin, Taneli Äikäs

päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *