Siivet-lehti 35 vuotta

Siivet 2021/6
Siivet 2021/6

Siivet-lehti sai alkunsa vuonna 1986. Rauni Vainio oli monitaitoinen lahjakkuus, joka Satakunnan lennoston asemestarin tehtäviensä ohella toimi aktiivisesti Suomen Asehistoriallisessa seurassa ja vastasi Ase-lehden julkaisuista. Rauni tuli Pirkkalassa laivueessa toimistooni, kysyen, lähtisinkö mukaan sotilasilmailupainotteisen lehden tekemiseen. Kiinnostuin asiasta, sillä olin 1970-luvulta alkaen seurannut ulkomaisia sotilasalan meri- ja ilmailulehtiä, joita tuli laivueen tiedustelutoimistoon. Niiden kuvitusta hyödynnettiin lentävän henkilökunnan valvontalentojen tunnistuskoulutuksessa. Kylmän sodan aikana lehdet olivat minulle kanava, jonka avulla kuva sotilasilmailun kehityksestä aukeni. Suomi oli tuolloin vielä varsin suljettu yhteiskunta, jossa yleinen tietämys sotilasilmailusta oli hyvin vähäistä, salaamisestakin johtuen.

Siivet 6/2021 pääkirjoitus.

Lehden koenumero ilmestyi 5. joulukuuta 1986, jonka jälkeen julkaiseminen lähti hyvin liikkeelle. Sen ilmestymiskerrat kävivät parhaimmillaan kahdeksassa numerossa vuodessa, mutta vakiintuivat kuuteen, koska voimavarat olivat pienessä maassa kuitenkin rajalliset.

Elokuussa 2014 lehden perustaja ja päätoimittaja Rauni Vainio menehtyi pikaisesti sairauden murtamana. Koska päätoimittajan repulla ei ollut enää kantajaa, oli lehden jatko vaakalaudalla.

Kiinnostus lehden jatkamisesta kuitenkin heräsi. Yhtenä kiinnostuneena oli JFI Airshow Oy, Jämin lentonäytösten järjestäjä. Lentonäytösten vetäjä Taneli Äikäs otti riskin ja lähti uutena päätoimittajana pelastamaan lehdelle jatkoa. Lehden vanhan avustajakunnan tukemana juttuja syntyi, joten kolmen numeron katkoksen jälkeen lehti jatkoi ilmestymistään vuoden 2015 alusta alkaen. Siivet-lehteä on tämän numeron myötä julkaistu 35 vuotta.

Hornet-hankinnan seuranta oli 1990-luvulla suuri mediatapahtuma Suomessa. Sitä se oli erityisesti myös Siivet-lehdelle, taloudellisestikin. Seurasimme tiiviisti myös ilmavoimiemme toimintaa. Komentajien vaihdosten haastatteluin saimme lehteen syvällistä tietoa ilmapuolustuksemme kehityksestä.

HX-hanke on toinen ilmavoimiemme pääkaluston vaihdos, jota Siivet on vuosien ajan seurannut tiiviisti ja syvällisesti. Tämän numeron ilmestymisen jälkeen julkistettava päätös ja sen analysointi sekä monivuotinen käyttöönotto tulevat avautumaan lukijoille tulevilla sivuillamme. HX-päätös tulee vaikuttamaan koko Suomen puolustukseen 2030-luvulla ja sen jälkeiseen digitaalisen sodan kuvan muutokseen. Lehdellämme on haasteena avata maailmanlaajuista kehitystä ja muutosta, jossa ilmavoimilla säilyy edelleen roolinsa.

Muistelemme ilmailun historiaa, ja seuraamme myös siviili-ilmailua, lentokoulutusta sekä harrastusilmailua. Kevytilmailu on muutoksessa Malmin sulkemisen jälkeen ja hakeutumassa Suomessa uusiin asemiin.

Toivomme, että Siivet saa edelleen ilmaa siipiensä alle, ja lehden lukijat tyydytystä asiapitoiseen tiedonjanoonsa!

Ilmailuterveisin,

Hasse Vallas

Siivet 6/2021