Suomi osti Daavidin lingon, miksei Patriotia? (Siivet 6/2023 pääkirjoitus)

David's Sling -ilmatorjuntajärjestelmä laukaisee Stunner-ohjuksen. Kuva: United States Missile Defense Agency / Wikimedia Commons

Israelin puolustusministeriö vahvisti sunnuntaina 12. marraskuuta Suomen 317 miljoonan euron tilauksen Daavidin lingosta (David’s Sling). Suomesta tuli tämän korkeatorjuntaan soveltuvan järjestelmän ensimmäinen ulkomainen tilaaja. Vaikka järjestelmä on israelilaisen Rafael Advanced Defense Systemsin kehittämä, kauppa tarvitsi Yhdysvaltojen luvan, koska sen kehittämisessä oli mukana merkittävästi amerikkalaista rahaa ja teknologiaa. Lupa heltisi elokuussa.

Siivet 6/2023 pääkirjoitus.

Jotkut ovat kysyneet, miksei Suomi ostanut Ruotsin lailla amerikkalaista MIM-104 Patriot -järjestelmää upouusine GEM-T-/PAC-3-ohjuksineen. Siihen voisi olla ainakin kolme syytä.

Ensimmäinen syy voisi olla torjuntakyvyssä. Siinä, kun Patriotin GEM-T-ohjuksen lentokoneiden torjuntaetäisyys on enintään 160 kilometriä, Daavidin lingon Stunner (SkyCeptor) ulottuu 300 kilometriin. PAC-3 torjuu ballistiset ohjukset enintään 60 kilometrin päästä. Stunner-ohjuksen suurinta ballististen ohjusten torjuntaetäisyyttä ei kerrota, mutta todennäköisesti käsivarsi on tässäkin suhteessa pidempi. Toisin kuin Patriotissa Daavidin linko laukaisee ohjukset pystysuoraan, joten Patriotin kaltaista kuollutta kulmaa ei synny mihinkään suuntaan.

Toinen syy voisi olla hinta. Daavidin linko on paljon edullisempi kuin Patriot ja myös Stunner-ohjus on halvempi kuin PAC-3. Järjestelmässä hintaeron väitetään olevan kolmin–nelinkertainen ja ohjuksissa jopa viisinkertainen. Siitä kielii sekin, että Patriotissa ollaan ottamassa käyttöön uutta PAAC-4, ohjusta joka on käytännössä Stunner. Sitä aletaan valmistaa Romaniassa.

Kolmas syy voisi olla myös RTX:n (entinen Raytheon) tuotantokapasiteetti. Yhtiön valmistamia Patrioteja odottavat niin vuonna 2021 tilauksensa jättänyt Marokko kuin viime huhtikuussa viiden patterin tilauksen tehnyt Sveitsi. Lisäksi Pentagon on varaamassa 20 patteria, jotka saattavat ajaa ohi ulkomaisista tilauksista. Julkaistujen arvioiden mukaan tilauksesta toimitukseen kestää kolmesta kuuteen vuotta. Vaikka Suomen Daavidin linko -tilauksen julkistuksen yhteydessä ei kerrottu toimitusaikataulua, luulen sen olevan nopeampi.

Daavidin linko näyttää tarjoavan parempaa torjuntakykyä edullisemmin ja ehkä nopeammassa aikataulussa kuin Patriot olisi tarjonnut, joten hankinta vaikuttaa ulkopuolelta tarkastellen onnistuneelta. Patriotin haikailijoidenkin päät voivat vielä kääntyä.

Ainoa kritiikkini kohdistuu hankinnan pienuuteen. Tilauksen hinnasta päätellen hankittiin vain yksi kuuden laukaisulavetin patteri ja optio toisesta patterista. Nämäkin siis päätyvät ilmeisesti vain pääkaupungin puolustukseen NASAMS:in ohella. Toisaalta monen sotilasasiantuntijan ääneen sanoma totuus kuitenkin on, että ilmatorjunnalla ei sotia voiteta, mikä on käynyt hyvin ilmi Ukrainassa. Voittoon tarvitaan kaukovaikutusta ja ilmavoimaa.

Rauhallista joulua ja turvallista uutta vuotta,

Pentti Perttula

Kuva: Rafael

Eikö Siivet vielä tule? Tilaa lehti täältä!

Siivet 6/2023