Ilmailija-Yrmy muistuttaa lennokkiharrastajia pelisäännöistä

Kuva: Aleksander Markin

Kuva: Aleksander Markin

Kauko-ohjattavan ilma-aluksen käytöstä lentotyöhön on ilmoitettava Trafille. Tammikuun loppuun mennessä lähes 300 toimijaa on tehnyt ilmoituksen. Trafin määräys kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättämisestä tuli voimaan lokakuussa 2015.

− Määräys on luonteeltaan erittäin liberaali, riski- ja suorituskykyperusteinen. Suomalaiset ammattilaiset ja harrastajat ovat selvästi ymmärtäneet oman roolinsa niin ammattilais- kuin harrastetoiminnankin imagon vaalijoina. Lennätyskulttuuri on ollut vastuullista. Tähän mennessä on raportoitu vain yksi vakava vaaratilanne, jossa toisena osapuolena oli multikopteri ja toisena yleisilmailukone. Mieluummin tietysti ei yhtään tapausta, mutta kansainvälisessä vertailussa tulos on erinomainen, kertoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Ilmoitusten mukaan Suomessa on lentotyökäytössä jo yli 400 ilma-alusta ja yleisimmin niiden paino liikkuu noin 1–2 kg:n suuruusluokassa.

− Yleisimmät käyttötarkoitukset näyttävät olevan valokuvaus lukemattomiin eri tarkoituksiin ja kuvamateriaalin tuottaminen medialle. Lisäksi rakennusten ja ylipäätään kaikenlaisten rakenteiden tarkastukset näyttävät kuuluvan monen yrittäjän repertuaariin. Väkijoukkojen yläpuolella tai näköyhteyden ulkopuolella lennättäminen ei sen sijaan ole ollenkaan enemmistön toimintaa. Tämä kuvaa tervettä suhtautumista haastavampien tehtävien riskeihin. Tällaisten operaatioiden yhteydessä toimijan on tunnistettava vaaratekijät ja kyettävä joko operatiivisin tai teknisin keinoin pienentämään riskit hyväksyttävälle tasolle. Toisaalta suurin osa toimijoista haluaa kuitenkin lennättää asutuskeskuksissa, mikä on tietenkin hyvin luonnollista. Asiakkaat ovat siellä missä on asutusta, toteaa Hannola.

Multikoptereiden tulo markkinoille on saanut myös lennokkiharrastajien lukumäärän reippaaseen kasvuun. Kaikilla heistä ei ole välttämättä aiempaa taustaa tai osaamista ilmailuasioissa.

− Olemme Trafissa tehneet uuden ilmailija-Yrmy -turvallisuuskampanjavideon, joissa pureudutaan niihin turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan liittyviin seikkoihin, mihin kaikkien lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten käyttäjien olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Kannattaa myös hakeutua muiden harrastajien seuraan. Kerhot ja harrastajayhteisöt ovat arvokas apu etenkin harrastuksen alkuvaiheessa. Sieltä saaduilla vinkeillä voi säästyä monelta turhalta vahingolta, kertoo Hannola. (PP)

Yrmy-videot löytyvät osoitteesta: http://www.trafi.fi/yrmy

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *