Koronaviruspandemia on hiljentänyt ja sulkenua lentoasemia

Kuva: Finavia

Suomalaiset ovat hiljentyneet koronavirusepidemian johdosta. Lentomatkustajien määrä väheni kaikilla Finavian lentoasemilla tammi-maaliskuussa 20,1 %. Maaliskuussa Helsinki-Vantaalla oli 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

“Eepidemian vaikutukset koko toimialaan ovat olleet todella merkittäviä ja laaja-alaisia. Tilanne on vaikuttanut myös lentoyhtiöihin, lentoasemilla toimiviin yrityksiin, työpaikkoihin ja investointeihin”, kertoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki kertoo.

Normaalina päivänä Helsinki-Vantaalta matkustaa keskimäärin 57 000 matkustajaa. Maaliskuun aikana matkustajia oli reilu tuhat päivässä, joka sekin oli laskusuuntainen. Kaikki toteutuvat lennot operoidaan toistaiseksi terminaali 2:n kautta. Myös muita terminaaliosia on suljettu sekä Schengen että non-Schengen-alueella. Kiitotie 3 suljettiin lentoliikenteeltä 1. huhtikuuta.

Kansainvälisiä lentoja operoidaan vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta. Kotimaanlentoja operoidaan Helsinki-Vantaan ohella Kuopiosta, Maairanhaminasta, Oulusta, Rovaniemeltä ja Savonlinnasta. Lisäksi Tampere-Pirkkala ja Jyväskylä ovat auki ulko- ja kotimaan rahtia, huoltovarmuutta, ambulanssilentoja ja Puolustusvoimien toimintaa varten.

Finavia arvioi lentoliikenteen vähentymisellä olevan yli 100 miljoonan euron vaikutus vuoden 2020 liikevaihtoon. Kokonaismatkustajamäärä putoaa kolmanneksella viime vuodesta.

Vielä tammikuussa 2020 matkustajien määrä noudatti viime vuotiseen tapaan maltillista kasvua. Koronavirusepidemian levittyä ensin Aasiassa, väheni matkustajien määrä merkittävästi helmikuussa varsinkin Kiinan reiteillä. Eniten vaikutukset näkyvät maaliskuun tilastoissa, jolloin Kiinan reiteillä matkusti 95,8 % vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Epidemian levitessä Eurooppaan lentoyhtiöiden kysyntä laski merkittävästi viranomaisten asettamista rajoituksista ja vähentyneestä matkustamisesta johtuen. Maaliskuussa Italian reiteillä matkusti noin 4000 matkustajaa (-89,5 %) ja Espanjan reiteillä 84 000 matkustajaa (-56,3 %). Kotimaan lennoilla matkusti 298 000 matkustajaa maaliskuussa (-55,0 %) ja määrä väheni maaliskuun loppua kohden voimakkaasti viranomaisten matkustusrajoitusten astuttua voimaan. Verkostolentoasemien matkustajamäärä laski tammi-maaliskuussa yhteensä 18,7 prosenttia. Suuremmista lentoasemista matkustajien määrä laski eniten Oulussa (-26,0 %), Kittilässä (-13,5%) ja Rovaniemellä (-12,0%).

Tilastoissa huomioitavaa on, että Finavian ei tilastoi matkustajien kansalaisuutta, vaan matkustajien lukumääriä reiteittäin ja maittain. Kotimaan matkustaja ei toisin sanoen ole välttämättä Suomen kansalainen, vaan kotimaan sisäisellä reitillä matkustava henkilö.

Finavia on antanut helpotuksia vuokralaistensa ja yhteistyökumppaniensa suuntaan, jotta nämä pääsisivät haastavan ajanjakson yli. Samalla Helsinki-Vantaan meneillään olevaa kehitysohjelmaa on päätetty toistaiseksi jatkaa.

Tällä hetkellä kaikki maahan saapuvat ja maasta lähtevät henkilöt kulkevat rajatarkastuksen kautta, ja kaikki Suomeen saapuvat matkustajat kulkevat terveysviranomaisten ylläpitämän terveystarkastuspisteen kautta. Finavia tukee viranomaisia mm. ohjeistamalla matkustajia sekä muuttamalla matkustajien ohjausta ja matkustajaprosesseja terminaaleissa ja asematasolla. Finavia on myös toteuttanut useita toimenpiteitä, jotka lisäävät väljyyttä terminaalitiloissa ja vähentävät tartuntariskiä.

Lisätietoja: www.finavia.fi