Kuinka on opittu lentämään? Vuonna 1910 ilmestynyt kirja innoitti näyttelyn

Juhani Ahon ja Venny Sodlan-Brofeldtin vanhassa kotitalossa Aholassa on avautunut pienoisnäyttely erittäin harvinaisesta kirjasta Kuinka on opittu lentämään (1910). Mielenkiintoiseksi kirjan tekee se, että sen on kirjoittanut naistaiteilija vain muutama vuosi sen jälkeen, kun ensimmäinen ihmisen lensi moottorikäyttöisellä lentokoneella.

”Kuinka ihanata mahtaakaan olla siellä puhtaassa, korkeassa ilmassa, jossa aurinko vapaasti paistaa ja silmä näkee yli maitten ja vetten! Kun olisi siivet!”

Kesän pienoisnäyttely Järvenpäässä Aholassa esittelee hyvin harvinaisen kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kirjoittaman ilmailun historian Kuinka on opittu lentämään (1910). Kirja ilmestyi aikana, jolloin lentokoneiden aikakausi oli vasta alkanut. Teos oli ensimmäinen suomeksi kirjoitettu teos aiheesta. Kuvataiteilija kirjoittaa ilmailun historiasta ja pioneereista tarkasti, hauskasti ja siten, että aiheeseen perehtymätönkin pääsee kärryille ilmailun kiehtovasta maailmasta.

Miten on mahdollista, että ilmaa raskaampi lentokone nousee ilmaan?

Onko lentämisen salaisuus höyhenissä, sillä linnut osaavat lentää?

Kirja syntyi Vennyn omasta sekä lasten halusta tietää enemmän lentämisestä. Kirja alkaa antiikin taruista etenee Leonardo da Vincin kokeiluihin propellien parissa, kuumailmapallon keksimiseen ja aina kirjoittamisajankohdan nykyhetkeen ja Wrightin veljesten lentoihin.

Näyttely avaa tämän tuntemattoman ja teoksen sivut sekä esittelee lentämisen historian vaiheita, konetyyppejä ja kirjan sisältöä. Näyttelystä löytyy pieni puuhapiste, jossa voi taitella ja koristella oman paperilennokkinsa tai kokeilla, miten lennokki lentää. Näyttelystä löytyy katsottavaa niin Vennyn taiteen ystäville, lapsille kuin ilmailusta kiinnostuneille.

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt tunnetaan myös Tuusulanjärven taiteilijayhteisön perustajana ja Juhani Ahon puolisona. Näyttely on esillä perheen kotitalossa Aholassa ja sen toteuttamisessa on avustanut Järvenpään Ilmailukerho r.y.

Näyttelyyn liittyy runsas ja monipuolinen oheisohjelma, jossa voi tutustua Finnairin naislentäjiin, lennokkien lennättämiseen, sekä itse teokseen syvemmin.

Näyttely on avoinna toukokuusta syyskuuhun ti-su 10-18  Aholassa, osoite Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää.

Lisätietoja:  www.jarvenpaa.fi/ahola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *