Neuvostokaunotar MiG-29 lentää Turkuun

MiG-29. Kuva: Rich Cooper

Vuonna 1986 ilmailumaailman katseet kääntyivät Kuopioon. Neuvostoliiton ennennäkemättömät MiG-29-hävittäjät laskeutuivat laivuevierailulle Rissalan lentoasemalle. Koneet nähtiin ensimmäisen kerran länsimaissa. 33 vuotta myöhemmin muodokas punahävittäjä lentää Turun lentonäytöksessä.

MiG-29 oli Neuvostoliiton vastaus USA:n F-16-koneille. Kummatkin edustivat uutta seuraavaa hävittäjäsukupolvea. Molemmista tuli oman liittoumansa päähävittäjä.

MiG-29 lensi muun muassa Puolan, DDR:n, Tsekkoslovakian, Bulgarian ja Romanian Ilmavoimissa. Konetta harkittiin myös Suomen hävittäjävaihtoehdoksi MiG-21- ja Draken-koneiden korvaajana.

MiG-29 palvelee edelleen Venäjän Ilmavoimia ja koneesta kehitetään jatkuvasi uusia versioita, aivan kuten F-16-koneesta.

MiG-29. Kuva: Perttu Karivalo

Verivihollisesta NATO-hävittäjäksi

Reilu kaksikymmentä vuotta sitten Puola ja Puolan Ilmavoimat olivat osa Varsovan liittoa. Neuvostoliiton ja Varsovan liiton kaaduttua asiat etenivät nopeasti ja jo vuonna 1999 Puola oli NATOn jäsen.

Mikojan-Gurevich MiG-29 palvelee kuitenkin edelleen Puolan Ilmavoimia, nyt vain osana NATOa, rinta rinnan entisen perivihollisensa F-16 kanssa, joita Puolan Ilmavoimat myös käyttää.

MiG-29 saapuu Turun lentonäytökseen osana Puolan ilmavoimien suurempaa ryhmää, johon lukeutuu myös seitsemän koneen taitolento-osasto ja kaksi C-295M-kuljetuskonetta.

Kuvat: Rich Cooper, Perttu Karivalo

 

Turku International Airshow 15.-16.6.2019

Lisätietoja: www.airshowturku.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *