Messerschmitt 109 Turun lentonäytökseen

Hispano Aviación HA-1112-M1L Buchon. Kuva: Turku Airshow.

Turun lentonäytöksen taivaalla nähdään nykytaivaiden mitassa ainutlaatuista herkkua: Mersu tai tarkalleen ottaen sen serkku nousee näet Suomen taivaalle ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Edellisen kerran Messerschmitt 109 on lentänyt Suomessa 13.3.1954.

Suomen Ilmavoimien paras hävittäjä jatkosodassa oli legendaarinen saksalainen Messerschmitt 109, Mersu. Messerschmitt 109 on yksi maailman tunnetuimpia, ellei tunnetuin, toisen maailmansodan hävittäjä, ja sitä valmistettiin 36 000 kappaletta. Mersu oli ilmavoimien päähävittäjä vuoteen 1954 jolloin DH Vampire suihkuhävittäjä korvasi sen.

”Haluamme kunnioittaa kaikkia veteraaneja, erityisesti ilmavoimien veteraaneja, tuomalla meille suomalaisille rakkaan Mersun taas Suomen taivaalle. Olemme tehneet vuosia työtä Mersun saamiseksi Suomeen ja Turkuun juuri jatkosodan päättymisen 75-vuotisjuhlavuodeksi. Tämä on merkittävä ponnistus Turun lentokerholle, mutta haluamme näin osoittaa kiitollisuutemme veteraaneille, toteaa Turun lentokerhon puheenjohtaja ja Turku Airshown tapahtumajohtaja Jyri Mattila.

Lentävinä museokoneina Messerschmitt Bf 109 koneita on jäljellä erittäin vähän. Turkuun saapuva Mersu on rekisteröity Britanniaan ja saapuu sieltä usean välilaskun kautta Turkuun. Kone osallistui vuonna 1968 Battle of Britain elokuvan kuvauksiin. Tarkkasilmäinen huomaa tämän koneen elokuvasta White 5 -Mersuna eli valkoisena viitosena.

Elokuvan jälkeen kone oli lähes 45 vuotta varastoituna. Täydellisen peruskorjauksen jälkeen kone nousee taas siivilleen tänä keväänä.

Kone on syntyjään niin sanottu espanjanmersu eli Bf 109 G-2 -alatyyppiin pohjautuva lisenssivalmistettu HA-1112-M1L. Siinä on voimanlähteenä Rolls-Royce Merlin 500/54 -moottori.

Hispano Aviación HA-1112-M1L Buchon. Kuva: Turku Airshow.

Suomalaisten hävittäjä-ässien käsissä Mersuilla saavutettiin Neuvostoliiton ilmavoimia vastaan 663 ilmavoittoa pudotussuhteella 25:1. Menestynein ”Mersu-ässä” oli lentomestari Ilmari ”Illu” Juutilainen joka saavutti Mersulla 58 ilmavoittoa. Mersu mahdollisti osaltaan torjumaan Neuvostoliiton suurhyökkäyksen kesällä 1944. Sodan jälkeen ilmavoimilla oli 102 Mersua joista 60 jatkoi palveluksessa, loput varastoitiin rauhanehtojen mukaisesti.

Turku Airshowssa on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Ilmavoimien päähävittäjät kolmelta eri aikakaudelta, kun näytöksessä esiintyy Mersun lisäksi DH Vampire sekä nykyinen Hornet monitoimihävittäjä. Paikalla on myös Hornetin seuraajaehdokkaita antamassa viitteitä tulevaisuudesta.

MT-hävittäjä lähtövalmiina. Kuva: SA-kuva.

Turku International Airshow 15.-16.6.2019

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös

Lisätietoja: www.airshowturku.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *