Kirjat: Kahleista maan kertoo suomalaisista ilmasirkustaiteilijoista

Harri Mustonen: Kahleista maan - Ilma-akrobaatteja ja pilvien huimapäitä

Kirja-arvostelu: Ennen muinoin ilmailu oli eksoottisempaa ja uskomattomampaa, samoin uhkarohkeampaa. Suomalaisten ilmailutapahtumien taivailla näet nähtiin 1940- ja 1950-luvulla temppuilua, joka on kadonnut sittemmin lähes sukupuuttoon: ilma-akrobaattien aikakausi oli meillä lyhyt mutta kiivas.

 

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 1/2021.

Tilaa toki lehti: https://siivet.fi/tilaa/

 

Harri Mustonen

Kahleista maan – Ilma-akrobaatteja ja pilvien huimapäitä

Koala Kustannus

 

Harri Mustosen teoksessa sukelletaan suomalaisen ilmasirkusmaailman ytimeen, mutta ennen pohjolan perukoille laskeutumista otetaan vauhtia maailmalta, temppuilun alkulähteiltä. Kuka ylipäätään keksi, että lentokoneen siiven päällä voisi seisoa lennon aikana, saati temppuilla, voimistella tai loikkia koneesta toiseen? Miten idea jalostui, laajeni ja levisi? Kuinka ilmasirkukset syntyivät Suomeen ja kiersivät maata, kuinka ne organisoitiin ja miten ne vaikuttivat?

Kahleista maan on tarina paitsi ilmojen rohkelikoista, myös Suomesta ja suomalaisista. Ilma-akrobatian suuret vuodet osuivat sodasta toipuvan köyhän maan jälleenrakennukseen. Oli kärsitty vilua, nälkää ja kauhuja. Syrjäkylillä ei paljoa tapahtunut eikä viihdettä ollut tarjolla. Niinpä ilmasirkuksia lentokoneineen ja temppuilijoineen tultiin katsomaan kauempaakin. Tarpeeksi markkoja tarjoamalla pääsi itsekin lentämään.

Lentosirkus Ilmojen huimapäät akrobaatteineen kiersi ahkerasti kesät talvet, ja vuosien 1949‒1954 aikana niihin osallistui yli 400 000 maksavaa katsojaa. Tapahtumilla oli valtava taloudellinen merkitys ilmailukerhoille ja -liitolle, minkä lisäksi ne houkuttelivat ilmailun pariin paljon uusia harrastajia. Mustosen teos on kuitenkin hurjapäädokumentin lisäksi luotaava kertomus upeista miehistä ja naisista, jotka rakastivat esiintymistä ja lentämistä, sekä tavallisista suomalaisista, jotka järjestivät ja osallistuivat näytöksiin.

Sujuvasti kirjoitetun teoksen voi lukea sekä ilma-akrobatian historiikkina, että elävänä, jännittäviä käänteitä ja tilanteita tarjoavana seikkailukirjana. Viimeisen sivun luettuaan ei voi kuin nostaa hattuaan näille sankareille, jotka jäivät ilman mitaleita, sekä kiittää Mustosta tämän upean ilmailutarinan kertomisesta.

Lisätietoja: https://www.koalakustannus.fi/p/kahleista-maan-ilma-akrobaatteja-ja-pilvien-huimapaita-harri-mustonen

Teksti: Jukka O. Kauppinen

 

 

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 1/2021.

Siivet-lehden ilmestyminen on täysin riippuvainen yhdestä ainoasta asiasta: tilaajista. Sinusta, teistä. Lehteä ei ilmestyisi eikä tätäkään juttua luettaisi verkossa, ellei lehdellä olisi meille niin tärkeitä lukijoita – tilaajia ja irtonumeroiden ostajia. 
Jos et ole jo tilaaja, niin ole hyvä ja harkitse asiaa. Lehden tilaaminen onnistuu täältä: https://siivet.fi/tilaa/

 

Harri Mustonen: Kahleista maan – Ilma-akrobaatteja ja pilvien huimapäitä