Teknologiayhtiö Kelluu suunnittelee suomalaisia ilmalaivoja ja raivaa omaa, uudenlaista uraansa ilmailualalla. Yhtiön 12-metriset ilmalaivat ovat uudenlainen tapa suorittaa esimerkiksi ilmailukuvauksia ja valvontalentoja.
Kelluu on enemmänkin teknologia- ja ohjelmistoyhtiö kuin ilmailualan toimija, sillä yhtiön toimintaperiaate on poikkeuksellinen. Se suunnittelee ja valmistaa ilmalaivansa Suomessa, mutta yhtiön salaisuus on enemmänkin tuttujen konseptien ja tekniikoiden yhdistämisessä uudenlaiseen muotoon – ja ennen kaikkea omassa ohjelmistokehityksessä.
Perinteinen ilmalaivateknologia, kauko-ohjattavat ilma-alukset ja droonit eivät ole luonnollisestikaan uusia asioita, mutta Kelluun tapa yhdistää niitä autonomisesti lentäviksi ja toimiviksi laitteiksi on. Pelkkä rauta ei siis riitä, muutoinhan ilmalaivat olisivat vain tavallista suurempia radio-ohjattavia lennokkeja. Alusten sydän onkin enemmänkin yhtiön ohjelmoijien käsissä, alusten ohjausjärjestelmien, logiikan ja autonomisen toiminnan mahdollistavassa koodiytimessä.
Katso video Kelluun ilmalaivoista
Suora linkki videoon: https://youtu.be/Y7Y-hKLOvec
Perinteisistä ratkaisuista jalostuukin Kelluun käsissä erilainen lentolaite, jolla voidaan suorittaa monia nykyään drooneilla, helikoptereilla tai maaryhmillä suoritettavia tehtäviä. Ilmalaivoihin voidaan ripustaa normaalin tehtävän aikana muutaman kilon painoinen hyötykuorma, joka on yleensä erilaisia kameroita ja sensoreita. 20-30 kilometrin tuntinopeudella etenevä ilmalaiva kykenee kuvaamaan 10-12 tunnin mittaisen lennon aikana laajoja alueita ympäristöä häiritsemättä ja huomaamatta. Erityisen pitkän tehtävän aikana ilmalaiva voi myös tehdä välilaskun, jolloin se “tankataan” vaihtamalla energiaa tuottava polttokenno.
Ilmalaivoja on käytetty muun muassa kolmiulotteisten kaupunki- ja maastomallien luomiseen ja kaukolämpöverkkojen lämpökuvauksiin. Äänettömästi yöllisellä taivaalla lipuva ilmalaiva ei aiheuta helikopterin tapaista häiriötä asukkaille.
Kirjoitushetkellä Kelluulla on Joensuun kotipesän lisäksi kaksi muuta aktiivisessa käytössä olevaa tukikohtaa, joista käsin ilmalaivat voivat toimia laajalla alueella. Tukikohdan peruselementtejä ovat ilmalaivan sisältävä merikontti, henkilöstön toimistokontit sekä hangaari, jossa ilmalaivat huolletaan ja valmistellaan tehtäviinsä. Tukikohdat ovat siten tarvittaessa liikkuvia ja niitä voidaan perustaa asiakkaiden tarpeiden mukaan kohtuullisen lyhyessäkin ajassa.
Kelluu laajentaa parhaillaan toimintaansa kansainväliselle tasolle, luonnollisista syistä ensimmäisenä Ruotsiin. Potentiaalia ilmalaivojen valmistamiselle ja operoinnille on kuitenkin yllin kyllin kauempanakin.
Lue lisää Kelluusta ja yhtiön ilmalaivoista Siivet-lehden numerosta 2/2025.
Teksti ja video: Jukka O. Kauppinen
Päivitys 11.5.5025: Yksi Kelluun ilmalaivoista laskeutui Tampereella Pyhäjärveen, ilmeisesti moottorin kiinnitysten petettyä. Tämän seurauksena ilmalaivan sivuvakaaja irtosi ja alus ohjattiin hallitusti alas kauko-ohjauksella. Pintakosketuksen jälkeen ilmalaiva ajettiin moottorin työntövoimalla rantaan.