Aikansa kutakin

Vuonna 2008 Jämin lentonäytöksen jälkeen olin aivan puhki; ajattelin vain saunaa ja unta. Tapahtuman rakenteita purettaessa kuuntelin kavereiden juttua, kuinka ensi vuonna tämä pitäisi tehdä näin ja tuo noin, että tulisi hyvä. Hämmästelin, että talkooväki suunnitteli jo innolla seuraavaa vuotta, 2008 Jämin lentonäytöksen jälkeen olin aivan puhki; ajattelin vain vaikka minun teki mieli nukkua seuraava kuukausi eikä enää ikinä järjestää yhtään mitään. Vähitellen sitten itsekin rupesin pohtimaan parannuksia seuraavaan tapahtumaan, ja siitä se sitten vähitellen lähti, seuraavan näytöksen järjestelyt.

Enhän toki yksin koko tapahtumaa järjestänyt. Tapahtuman lähestyessä porukan määrä kasvoi, ja lentonäytösviikolla eri tehtävissä hääri parhaimmillaan liki pari sataa henkilöä, tiimien hoitaessa omia hommiaan varsin itsenäisesti. Näytösviikonloppuina minulla ei ollut mitään tekemistä, saatoin katsella näytöstä, torkkua kentän laidan kanervikossa tai vaikkapa vahtia peltoon pakkolaskun tehnyttä konetta.

Hommani alkoivat viimeistään puoli vuotta ennen näytöstä ja jatkuivat pari kuukautta sen jälkeen. Seuraavan kesän tapahtuman järjestäminen alkoi toden teolla yleensä edellisen joulukuun alussa, ja tapahtuman päättyessä eivät hommat päättyneet, vaan purkamiseen ja sen jälkeiseen lepoon meni helposti kuukausi tai kaksikin, jos tapahtuma oli sujunut taloudellisesti hyvin. Jos ei, niin lepotauon sijaan edessä olivat neuvottelut velkojien kanssa laskujen maksamisesta. Usein maksu tapahtui ensin omasta lompakosta, ja sitten kun rahaa seuraavaa tapahtumaa järjestettäessä rupesi tulemaan sisään, sitä tuli takaisin – jos tuli. Eipä siinä oikein voinut mihinkään muuhun keskittyä, kun ajatukset olivat menneissä ja tulevissa haasteissa.

Nyt olen kuullut, että vuoden 2020 Jämin lentonäytöstä odotetaan innolla. Niin odotin minäkin aina tuonne kesän alkuun asti, kunnes sitten eräänä iltana saunan lauteilla mielessäni pitkään muhinut ajatus johti päätökseen lopettaa osaltani tapahtuman järjestelyt. Eikä vain ensi vuoden osalta vaan kokonaan. Päätös ei ollut mitenkään helppo: Jämi Fly In & Airshow’n järjestäminen on ollut minulle rakas harrastus ja avannut paljon uusia ovia ja mahdollisuuksia, muun muassa mahdollistanut tämän lehden uuden tulemisen. Mutta siitäkin huolimatta se on ollut vain harrastus, joka viime vuosina on vienyt aivan liian paljon aikaa muulta elämältä, etenkin oman ammatin harjoittamiselta ja omalta ilmailuharrastukselta.

Voisipa tässä kohtaa todeta, ettei sota yhtä miestä kaipaa, mutta kun ei voi. Päätökseni luopua järjestelyistä tarkoittaa väistämättä sitä, että lentonäytökset Jämillä ovat toistaiseksi ohi. Mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka joskus vielä…

Ilmailuterveisin,

Taneli Äikäs

Lue lisää: Siivet-lehti 4/2019

Tilaa lehti täältähttps://siivet.fi/tilaa/

Siivet-lehden ilmailuvideoita osoitteessa www.youtube.com/user/Siivet1986

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *