Oikeaa ilmailua (2017/6)

Jet World Masters 2017
Kuva: Benjamin Helander

Eräänä päivänä muutama vuosi sitten kuulin Jämin terassilla kahden Etelä-Suomesta kahville poikenneen lentäjän kovaäänistä kauhistelua suihkumoot torilennokkien vaarallisuudesta, kun niitä samaan aikaan lennätettiin Jämin kiitotiellä 27. Terassi oli helteisenä lauantaipäivänä melko täynnä porukkaa, joten kuulijoita oli lisäkseni monta muutakin.

Muina miehinä kävelin lähemmäksi ja otin osaa keskusteluun: ”Oletteko todella tuota mieltä?”. Olivat. Suihkumoottorilennokeita ei saisi lennättää ollenkaan, silloin kun on oikeaa ilmailutoimintaa. Ne ovat vaarallisia. ”OK”, tuumasin ja otin puhelimeni.

Soitin lennättäjille, kysyin kuinka pitkään aikovat toimia. Sitten valitsin NOTAM-toimiston puhelinnumeron. Virkailijan vastattua esittelin itseni ja kerroin asiani: ”Suljetaan Jämillä kiitotie 09/27 tästä hetkestä kolme tuntia eteenpäin”. Käännyin takaisin lentäjien puoleen, kerroin että ongelma on ratkaistu ja poistuin terassilta.

Lennokkiharrastus on monella kentällä se laji, joka ensin väistää, kun vilkkaana päivänä tulee (ilma)tilanahtaus. Lennokkiharrastus ei ole kaikkialla eikä kaikkien mielestä oikeaa ilmailua. Sen kieltämistä on Jämilläkin eri tahojen suunnalta vaadittu useaan otteeseen, milloin milläkin perusteella.

Ääni on kuitenkin muuttunut kellossa sen jälkeen, kun kentän ylläpidon toteuttamiseksi ruvettiin vuodesta 2015 alkaen keräämään harrastajilta käyttömaksuja. Rahaa on tarvittu noin kymppitonni vuodessa. Maksun suuruus on suhteutettu kunkin lajin vuosittaiseen aktiivisuuteen kentän käytössä. Tänä vuonna lennokkiharrastajat olivat lentopaikan suurin käyttäjäryhmä, joten he maksoivat noin kolmanneksen kentän ylläpitokuluista. Onneksi heitä ei saatu karkotettua pois.

Uusimpana uhkana ”oikealle ilmailulle” ovat nyt droonit. Kehitystä on vaikea estää, mutta sitä voi yrittää hallita. Kansainvälinen ilmailuliitto FAI on linjannut, että jokaisen jäsenmaan tulisi tunnustaa droonityhdeksi harrastelajiksi muiden joukossa.

Suomen Ilmailuliiton hallitus onkin päättänyt esittää liiton syyskokoukselle droonitoimikunnan perustamista. Liitto haluaa kehittää drooni-harrastusta sekä edistää niiden ilmailutaitoa.

Ilmailuliitto on oikealla tiellä, kun se kauhistelun sijaan toivottaa drooni-harrastajat tervetulleiksi muun ilmailun pariin. Yhdessä voimme tehdä enemmän, ja meille kaikille on tilaa tuolla taivaalla. Lennokeille, droneille ja muulle oikealle ilmailulle.

Jouluterveisin,
Taneli Äikäs
päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *