Puretaan sääntelyä (2017/5)

Messerschmitt 262
Kuva: Henri Juhantila

Olin viime tammikuussa Saksassa, IJMC:n (International Jet Model Committee) kokouksessa esittelemässä suihkumoottorilennokkien MM-kilpailuiden siihenastisia järjestelyjä kilpailut myöntäneelle organi saatiolle. Aivan kaikkia emme pystyneet vakuuttamaan, sillä yksi IJMC:nhallituksen jäsenistä kysyi minulta:

– Oletko sinä se henkilö jota saamme kiittää, jos nämä kisat epäonnistuvat?

Vastasin, että kyllä näin on ja mielessäni ajattelin, että kiitos kannustuksesta, sittenpä näet.

Katastrofi oli kuitenkin lähellä. Yksi kisojen suurimmista haasteista koettiin, kun poliisi yllättäen, vain pari viikkoa ennen H-hetkeä vaati, että järjestyksenvalvojista neljänneksen tulisi olla naisia, tai lupaa tapahtuman järjestämiselle ei tulisi. Ei neljä, vaan neljännes, ja vaatimus oli ehdoton.

Valmistelujen tuossa vaiheessa, kun lukematon määrä muitakin asioita oli vielä tehtävänä ja kiire kovimmillaan, olin jo heittää pyyhkeen kehään, perutaan sitten! Seuraavana aamuna päätin kuitenkin jatkaa mielessäni tammikuisen epäilijän sanat. Päätin, että minä en ole se henkilö, joka tässä vaiheessa luovuttaa. Lupa tapahtumallekin lopulta heltisi, päivää myöhemmin kuin edellinen pääkirjoitus syntyi, vaikkemme aivan vaadittua määrää naisia tehtävään löytäneetkään.

Kilpailut pidettiin ja palautteen perusteella onnistuimme yli odotusten. Näissä piireissä korkealle arvostetun Venäjän joukkueenjohtaja Pavel Lapshovkin kehui:

– You did it! We enjoyed!

Samanhenkistä on ollut kaikki muukin kilpailijoilta ja epäilijöiltä saatu palaute. Tarjottiinpa meille eräitä toisiakin lennokki-MM-kisoja järjestettäviksi. Vaikka tuollaisen palautteen pohjalta olisi helppo ponnistaa uuden tapahtuman järjestelyyn, niin pidän päätöksestäni kiinni ja menen ensi vuonna lentonäytöksiin ja -tapahtumiin lipun ostaneena asiakkaana, vailla huolia ja murheita tapahtuman onnistumisesta. Maksan mielelläni sen mitä portilla pyydetään, kun tiedän kolikon kääntöpuolen.

Tsemppiä järjestäjille, älkää antako sääntelyn uuvuttaa! Nähdään Tikkakoskella!

Ilmailuterveisin,
Taneli Äikäs
päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *