Super Hornet ja Growler Tampereen taivaalla – HX Challengessa ainutlaatuinen koneyhdistelmä

Boeing Super Hornetit HX Challengessa. Kuvat: Jukka O. Kauppinen

Boeing saapui Suomeen Ilmavoimien ja Satakunnan lennoston järjestämään HX Challenge -testaustapahtumaan komeasti: Tampere-Pirkkalan lentoasemalle laskeutui kokonaista kolme Boeingia yhdellä McDonnell-Douglasilla höystettynä.

Evaluaatioihin saapui kaksi Boeingin F/A-18 Super Hornetia ja yksi EA-18G Growler. Supereista toinen on yksipaikkainen F/A-18E ja toinen kaksipaikkainen F/A-18F

Boeingin saapuivat Suomeen McDonnell-Douglas KDC-10 -tankkauskoneen saattamana. Tankkeri toi muassaan myös amerikkalaisyksikön tarvitsemaa tavaraa.

”Suomen ja Boeingin välinen kumppanuus alkoi lähes 30 vuotta sitten kun ensimmäiset F/A-18 Hornetit astuivat Suomen Ilmavoimien palvelukseen”, Boeingin teollisen yhteistyön johtaja Maria Laine kertoo.

”Olemme varmoja, että Block III Super Hornet ja Growler ovat oikea valinta Suomelle. Niiden valinta mahdollistaa hyödyllisen kumppanuuden jatkamisen myös tulevaisuudessa.”

Boeing tarjoaa HX-hankkeessa F/A-18 Block III Super Hornet ja EA-18G Growler -hävittäjäparia. Super Hornetin Block III -kehitysversio parantaa koneen suorituskykyä ja uuden teknologian avulla mahdollistaa sen kehittämisen myös tulevaisuuden uhkakuvien varalle. Hävittäjä on suunniteltu suorittamaan tehtävänsä vaikeimmissakin olosuhteissa ja se kykenee toimimaan lyhyiltä kiitoteiltä.

Boeingin mukaan hävittäjä sopii erinomaisesti Ilmavoimien hajautettuun taistelutapaan. Sen valitessaan Suomi pystyisi hyödyntämään jopa 60 prosenttia nykyisten Hornet-hävittäjien infrastruktuurista.

EA-18G Growler perustuu Super Hornetin alustaan ja jakaa komponenteistaan sekä järjestelmistään yli 90 prosenttia Super Hornetin kanssa. Growler on maailman kehittynein ELSO-taistelujärjestelmä, joka on erikoistunut sokaisemaan vastustajan sensorijärjestelmät ja suojaamaan näin omien koneiden toimintaa.

HX Challenge on osa Suomen seuraavien hävittäjien hankintaprosessia ja mahdollistaa Boeingin suorituskykyjen esittelyn Suomen toimintaympäristössä. Growlerin ja Super Hornetien lentotoiminta Tampereen ja Suomen taivaalla on harvinaista herkkua, joka on houkuttanut myös lentokonebongarit parveilemaan Tampere-Pirkkalan lentoaseman kupeeseen.

Lisää Siivet-videoita

Tilaa Siivet-videokanava

Lisää aiheesta

EUROFIGHTER JÄTTI PÄIVITETYN TARJOUKSEN HX-HANKKEESEEN – ”VIIMEISINTÄ TEKNOLOGIAA JA LAAJIN ASEVALIKOIMA”

HX-HANKE: HÄVITTÄJIÄ VAI PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ?

HÄIVEHÄVITTÄJÄ F-35 ALOITTI HX CHALLENGEN EVALUAATIOLENNOT

SOMESUOSIKKI GRIPEN E SAAPUI SUOMEEN – ENSI KERTAA RUOTSIN ULKOPUOLELLA

SUPERIMPI SUPER HORNET

YLI 40 000 TAISTELULENTOTUNNIN RAFALE

 

Boeing Super Hornetit HX Challengessa. Kuvat: Jukka O. Kauppinen

Boeing Super Hornetit HX Challengessa. Kuvat: Jukka O. Kauppinen