Kauhavan lentokonepuistossa kunnioitetaan suomalaisen sotilasilmailun historiaa

Lentosotakoulun kilta ja lukuisat kauhavalaiset paikalliset ja valtakunnalliset vaikuttajat ovat ottaneet sydämensä asiaksi kauhavalaisen ilmailuhistorian muistamisen. Kaupunkiin perustettu Lentokonepuisto onkin upea esimerkki siitä mihin kotiseutu- ja ilmailuhistorian vaalimisella ylletään, jos vain halutaan.

Pohjoismaisittainkin ainutlaatuisessa lentokonepuistossa on vitriini, johon on sijoitettu Kauhavalta toimineita lentokoneita. Viime vuonna vihityssä Juhani Ahon vitriinissä ovat upeasti esillä koulukoneet Pyry (PY-1), Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz (SZ-25) ja VL Viima (VI-6), joista viimeksi mainittu siirrettiin vitriiniin kunnostuksen jälkeen tänä keväänä.

Kuva: Kari Janhunen

Kuva: Timo Telen

 

Niiden kaveriksi sijoitetaan ensi vuonna Vinka, jahka sellainen vapautuu ilmavoimilta.

Vinkan jälkeen Kauhavan Lentokonepuistosta löytyvätkin kaikki Ilma/Lentosotakoulun toisen maailmansodan aikana ja jälkeen käytössä olleet tärkeimmät alkeiskoulutus- ja harjoituskoneet. Täydellisestä kokoelmasta puuttuu vain Fouga Magister, mutta sellainen on jo valmiiksi killan omistuksessa odottamassa siirtoaan.

Kauhavalla on lisäksi toinenkin vitriini, jossa esillä on Saab Safir (SF-7). Sen ulkopuolella tolpan nokassa nököttää BAe Hawk Mk.51 -suihkuharjoituskone (HW-303).

Kuva: Timo Telen

Kuva: Timo Telen

 

Lentokonepuiston vitriinin vieressä on myös lasten lentokoneaiheinen leikkipaikka.

Kuva: Timo Telen

Kuva: Timo Telen

 

Lentokonepuisto on mahdollistunut muun muassa yksityishenkilöiden lahjoitusten sekä Euroopan Unionin ja Kauhavan kaupungin taloudellisen tuen avulla. Lisäksi tärkeässä osassa ovat olleet myös Ilmavoimat, Puolustusvoimien logistiikkalaitos, Sotamuseo, Suomen Ilmavoimamuseo, Suomen Ilmailumuseo, Ilmailumuseoyhdistys, Tiistaikerho sekä projektiin osallistuneet talkoolaiset ja ilmailunharrastajat.

 

Kuva: Timo Telen

Kuva: Timo Telen

Uusimman vitriinin avasivat ilmavoimien komentaja Kim Jäämeren puoliso Marja Jäämeri ja Lentosotakoulun Killan varapuheenjohtaja Aune Luoma. Airueena rouville toimi eversti Kari Janhunen.

Kauhavan kaupungin puistosuunnitelmassa on varattu vielä tilaa Fouga-patsaalle sekä paikka toiselle kolmen koneen vitriinille.

 

Lentokonepuisto ja muut ilmailulliset muistomerkit ovat tärkeitä muistoja kaupungin merkittävästä historiasta ja Kauhavalla yli 90 vuoden ajan jo tehdystä maanpuolustustyöstä, ja Pohjanmaalla matkatessaan kannattaakin ehdottomasti varata hetki ilmailuhistorialliseen kahvitaukoon Kauhavalla.

 

Teksti: Jukka O. Kauppinen ja Lentosotakoulun kilta

Kuvat: Kari Janhunen, Timo Telen, Kari Lähdesmäki / Lentosotakoulun kilta

Lisätietoja: Kauhavan lentokonepuisto | Kauhava Aircraft Park

Lisätietoja: http://www.lentosotakoulunkilta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *