Breedlove: U-2 tiedustelemaan Venäjän joukkoja

Kuva: U.S. Air Force

Kuva: U.S. Air Force

Tänä keväänä virkakautensa päättävä NATOn Euroopan komentaja, kenraali Philip Breedlove haluaa Lockheed U-2-tiedustelukoneen Eurooppaan vahvistamaan uudelleen voimistuneen ja entistä aggressiivisemman Venäjän toiminnan tiedustelua. Yksi kylmän sodan symboli, U-2, pystyy nykyisillä sensoreillaan havaitsemaan jopa maamiinan yli 20 kilometrin korkeudesta ja olisi sen vuoksi tehokas työkalu havainnoimaan Venäjän joukkojen mahdollisia nopeita liikkeitä tai sijoittelua Baltian maiden tai Ukrainan rajoilla.

Yhdysvalloilla on Euroopassa käytössä Boeing RC-135 ”Rivet Joint” -tiedustelukoneita, mutta Breedloven mukaan tiedustelukoneita tarvitaan nyt lisää. Jos U-2 tulee Eurooppaan, ei sillä luonnollisestikaan lennettäisi Venäjän ilmatilaan, vaan kone pysyisi NATO-maiden ilmatilassa. 21 kilometrin lentokorkeudesta se pystyisi kuitenkin näkemään pitkälle Venäjän alueelle. Vanhan vakoilukoneen paluu todennäköisesti kuitenkin ärsyttäisi Venäjää.

Pentagonista ei ole vielä vastattu Breedloven pääsiäisenä tekemään aloitteeseen, mutta viime kuussa ministeriö ilmoitti nelinkertaistavansa rahoituksensa Euroopan puolustuksen vahvistamiseksi. Vuodeksi 2017 ilmoitettu 3,4 miljardin dollarin rahoitus sisältää 22 miljoonan dollarin osuuden lentotiedusteluun. Lisäksi eri budjetista ollaan käyttämässä 200 miljoonaa dollaria uuden tiedustelukeskuksen rakentamiseksi Royal Air Forcen tukikohtaan Croughtonissa, Englannissa.

Pentti Perttula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *