Päälentonäytös 2019 Turussa – jälkipolton jyrinää, HX-kisailua ja klassista taitolentoa

Gloster Gauntlet. Kuva Mikko Maliniemi
Gloster Gauntlet. Kuva Mikko Maliniemi

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Juhlalentonäytöksessä yleisölle esitellään suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia.

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä. Myös Ilmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset ovat myös kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen.

Ilmailuliiton juhlavuoden suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Ensi vuonna on kulunut myös 75 vuotta jatkosodan päättymisestä. Turun lentonäytöksessä kunnioitetaan kaikkia veteraaneja, erityisesti Ilmavoimien veteraaneja, jotka urheasti taistelivat Suomen taivaalla lukumääräisesti ylivoimaista vihollista vastaan.

Lentonäytöksessä ilmaan nousee ainutlaatuinen historiallinen muodostelma, kun kolme jatkosodan aikaista kaksitasoa lentää muodostelmassa kunnioittaen veteraaneja. Gloster Gauntlet hävittäjää lentää Jyrki Laukkanen, VL Viima harjoituskonetta Phil Lawton ja FW- 44 Stieglitz harjoituskonetta Markku Ropponen.

Kaikki kolme konetta palvelivat Ilmavoimissa sodan aikana ja ovat maalattuina autenttisiin sodan ajan maalauskaavioihin. Sodan jälkeen sekä Viima että Stieglitz koneita käytettiin Suomen Ilmailuliiton lentokerhoissa koulukoneina sekä purjelentokoneiden hinauskoneina.

FW-44 Stieglitz -lentäjä käynnistämässä konettaan Pieksämäen Naarajärven kentällä 1960-luvulla paikallisen ilmailukerhon käytössä. Kuva Lassi Karivalo.

FW-44 Stieglitz -lentäjä käynnistämässä konettaan Pieksämäen Naarajärven kentällä 1960-luvulla paikallisen ilmailukerhon käytössä. Kuva Lassi Karivalo.

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta tiedotetaan alkuvuoden ja kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019 ja niistä tiedotetaan varmistusten saavuttua.

Lentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavia / Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa. Reittiliikenne toimii normaalisti Turun lentoasemalla lentonäytöksen aikana.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK).

Lisätietoja: https://www.airshowturku.fi

 

Makupaloja Turusta vuonna 2015:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *