Venäläiset tutkijat haluavat ampua asteroidia ohjuksella

Kuva: Kevin M. Gill

Kuva: Kevin M. Gill

Venäläisen uutistoimisto TASSin mukaan venäläiset tiedemiehet haluavat kehittää mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta parannellun version, jolla voisi tuhota maapalloa uhkaavia 20−50 metrin kokoisia meteoriitteja ja asteroideja. Makejevin raketinsuunnittelutoimiston johtavan tutkijan Sabit Saitgarajevin mukaan he haluaisivat testata parannetun ohjuksen kykyä Apophis-asteroidiin, jonka arvioidaan tulevan vaarallisen lähelle maapalloa vuonna 2036.

Useimpia avaruusraketteja pitää alkaa tankata 10 päivää ennen laukaisua, mutta vaarallinen meteoriitti saatetaan havaita vain tunteja ennen sen tuloa. Sen vuoksi ballistinen ohjus olisi sopivampi väline. Ohjuksen kehittämiseen tarvitaan kuitenkin miljoonia dollareita ja viranomaisten hyväksyntä, mutta suunnittelutyö on jo alkanut.

Vuonna 1947 perustettu Makejev on erikoistunut pitkän matkan raketteihin. 1950-luvun puolivälissä se alkoi kehittää ballistisia ohjuksia sukellusveneisiin. Nykyään toimisto on keskittynyt tieteelliseen tutkimukseen, raketteihin, avaruusaluksiin sekä niiden laitteisiin ja osiin. (PP)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *