Rauni Vainio in memoriam

Rauni Vainio poistui keskuudestamme hiljaiseen laivueeseen tavoilleen uskollisena; saappaat jalassa, työkiireidensä keskellä. Olimme Raunin kanssa kollegoita sekä aktiiviaikanamme ilmavoimissa että sen jälkeen reservissä. Ilmavoimissa yhteinen taipaleemme osui samoille paikkakunnille 1980-luvun puolivälissä Satakunnan Lennostossa.

Rauni oli asealan ammattimies, jonka työpanos kohdistui hävittäjätoimintamme terävimpään kärkeen, torjunnan ratkaisevaan asevaikutukseen. Rauni oli erikoisalansa erinomainen edustaja; hän ei pitänyt melua itsestään ja asioistaan, mutta tehtävät toteutettiin aina täsmälleen suunnitelmien ja päätösten mukaisesti. Oli yhteinen ilomme olla aktiivisesti mukana jokasään torjuntakyvyn kehittämisessä maamme hallintokeskuksen ja strategisen ydinalueen kattavalle ilmapuolustusalueelle.

Reservivaiheessa tiemme jälleen yhdistyivät, nyt ilmailumedian ja ilmailukirjallisuuden kentällä. Raunin aktiivisin ottein synnyttämä Siivet-lehti edusti vankalla ammattitaidolla toteutettua ilmailuinformaatiota, jonka kautta mm. ilmavoimat ja muukin ammatti-ilmailu saivat väylän asialliseen ja tosiasioihin perustuvaan tiedottamiseen. Raunin yhtiön, Apali Oy:n, kustantama ilmailukirjallisuus kattoi laajan sektorin mielenkiintoisia teoksia sekä sotien että rauhan ajoilta.

Eräs esimerkki kuvaa mielestäni hyvin Raunin mutkatonta ja pragmaattista suhtautumista tilanteisiin. Keskusteltuani Farnborough-lentonäytösillallisella australialaisen ilmamarsalkan kanssa tuli mieleeni, että jotain pitäisi tehdä veteraaniemme hienon panoksen tietoon saattamiseksi myös anglosakseille. Tuumasta toimeen; Ilmari Juutilaisen kirja antaisi selkeän kuvan torjuntamme saavutuksista. Tiesin, ettei minun englantiani anglosaksi kovin montaa sivua lukisi, joten hankin kieliasun viimeistelijäksi amerikkalaisen tukialus-hävittäjälentäjän, kontra-amiraali Paul Gillcristin.

Sitten pulma, mistä kustantaja? Rauni totesi rauhalliseen tapaansa: mitä sitä miettimään, kustannetaan itse!

Rauni Vainio, 2008

Rauni Vainio, 2008.

Rauni on positiivisuudellaan, ammattitaitoisella otteellaan, huumorintajullaan ja vaikeudet voittavalla peräänantamattomuudellaan antanut erinomaisen esimerkin meille kaikille. Kunnia hänen muistolleen!

Artikkeli on ilmestynyt alkujaan Siivet 2015/1:ssä.

Teksti: Heikki Nikunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *