Saksa valitsi F-35:n

Norjan puolustusvoimain komentaja, amiraali Haakon Bruun-Hanssen puhumassa Norjan ensimmäisen F-35A-hävittäjän roll-out-tilaisuudessa. Siivet 2015/5. Kuva: Torgeir Haugaard/ Norjan puolustusministeriö

Saksan pitkään jahkailtuun hävittäjähankintaan on saatu viimein ratkaisu. Vuosia jatkuneen huopauksen lopputuloksena Saksa hankkii 35 kappaletta Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjiä.

Saksa on yhdeksäs maa, joka liittyy F-35-ohjelmaan Foreign Military Sales (FMS) -kaupan puitteissa.

Sopimukseen sisältyy kattava paketti moottoreita, tehtäväkohtaisia järjestelmiä, varaosia, teknistä ja logistista tukea, koulutusta sekä aseistusta.

F-35-monitoimihävittäjät korvaavat Saksan ilmavoimien Tornado-rynnäkkökoneet, joiden ydintehtävä on ollut ydinaseiden kuljettaminen maaliinsa isomman yhteenoton tapahtuessa. Saksan vaihtoehdot Tornadojen jatkajaksi ovat olleet vähissä, sillä myös korvaavalla koneella täytyi olla ydinasekyvykkyys.

Lockheed Martin on ollut Saksan puolustusvoimien kumppani jo yli 50 vuoden ajan. F-35 tarjoaa yhtiölle uudenlaisen mahdollisuuden tukea Saksaa kansallisen ja Euroopan turvallisuuden ylläpitämisessä. 2030-luvulla Euroopassa odotetaan olevan yli 550 F-35-hävittäjää yli 10 eri maassa, mukaan lukien Isossa-Britanniassa sijaitsevaan RAF Lakenheathin lentotukikohtaan tukeutuvat kaksi Yhdysvaltain F-35-laivuetta.

F-35 on keskeinen osa Naton yhteistoimintakykyä ja ainoa tällä hetkellä saatavilla oleva 5. sukupolven hävittäjä, jonka avulla Saksa voi vahvistaa operatiivista yhteistoimintakykyään liittolaistensa kanssa. Taisteluympäristön muuttuessa verkottuneisuudesta on muodostunut yhä tärkeämpi ominaisuus. F-35 on ratkaisevassa roolissa tässä muutoksessa ja tarjoaa suorituskykyä 21. vuosisadan turvallisuusympäristöön.

F-35-hävittäjät operoivat tällä hetkellä 26 tukikohdasta käsin ympäri maailmaa, ja yhdeksän valtiota käyttää F-35:tä omalla maaperällään. Parhaillaan käytössä on yhteensä yli 875 F-35-hävittäjää, joiden käyttöä ja ylläpitoa varten on koulutettu yli 1 845 lentäjää ja 13 350 mekaanikkoa.

Myös Suomi valitsi F-35-häivekoneen seuraavaksi hävittäjäkseen.

Lisää aiheesta

F-35 11 800, SUPER HORNET 14 950 EUROA/TUNTI: PENTAGON

F-35 JA NATO: KONFLIKTIN KYNNYS KOHOAA (SIIVET 4/2022 PÄÄKIRJOITUS)

F-35 VOITTI SIIVET-LEHDEN HX-HÄVITTÄJÄVERTAILUN

F-35 EI OLE HÄVITTÄJÄ