Suomi valitsi F-35:n

Suomalaisia vuosien ajan jännittänyt HX-hanke on tullut kulminaatioonsa: Suomi valitsi F-35A-häivehävittäjän F/A-18 Hornet –hävittäjän korvaajaksi. F-35A Block 4 -koneita ostetaan 64 kappaletta

HX-tutkijatiimi arvioi F-35A:n olevan suorituskykyisin, selviytymiskykyisin ja kustannustehokkain ratkaisu Suomelle. Valtioneuvosto on hyväksynyt valinnan ja valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan F-35A-hankintasopimuksen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

HX-hankkeen tarjouskilpailun arvioinnissa F-35 täytti huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kustannusten päätösalueiden vaatimukset. Sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa F-35-kokonaisjärjestelmä oli paras. F-35:n taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat HX-tarjouksista parhaat.

Suomelle oli tarjolla viisi erinomaista hävittäjää ja niiden tukijärjestelmiä, kuten elektronisen sodankäynnin erikoiskone Growler ja tutkavalvontakone Globaleye. Jokainen vaihtoehto olisi todennäköisesti kyennyt täyttämään monitoimihävittäjältä tarvittavat tekniset vaatimukset, mutta hävittäjähankinnassa ei mitattu pelkästään raakaa suorituskykyä vaan paljon laajempaa kokonaisuutta. Ytimessä oli silti tarve saada Suomelle sopivin monitoimihävittäjä, jonka käyttö- ja kehityskustannukset pysyvät annetuissa raameissa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että Suomen valtioneuvosto on valinnut perusteellisen ja avoimen kilpailun kautta F-35:n. Odotamme innolla, että pääsemme tekemään yhteistyötä Suomen Puolustusvoimien ja suomalaisen puolustusteollisuuden kanssa F-35:n toimituksen ja ylläpidon parissa”, sanoo Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja Bridget Lauderdale.

”F-35:n valinta tuo suomalaiselle teollisuudelle ainutlaatuisia digitaalisia kyvykkyyksiä, joita hyödynnetään viiden sukupolven hävittäjien suunnittelussa ja valmistuksessa. Tuotanto jatkuu yli 20 vuoden ajan ja F-35:n ylläpito jatkuu aina 2070-luvulle saakka.”

Suomen Ilmavoimille toimitetaan myös ”mittava ja monipuolinen” Suomelle mukautettu asepaketti, Suomen huoltovarmuusvaatimuksiin räätälöity ylläpitoratkaisu sekä kattava koulutusohjelma. Kauppahintaan kuuluu myös ylläpito- ja huoltojärjestelmät vuoden 2030 loppuun saakka, jonka jälkeen koneiden operointi, ylläpito ja kehittäminen on suomalaisen teollisuuden vastuulla.

Koneen valmistaja Lockheed Martin ja Yhdysvaltain hallitus tarjosi Suomelle poikkeuksellisen kokonaispaketin, jossa Suomi saa etuja ja mahdollisuuksia, joita kellekään muulle Yhdysvaltain ulkopuoliselle F-35-operaattorille ei ole tarjottu. Suomen poikkeukselliset vaatimukset omavaraisuudesta, datan omistamisesta ja koneen kehittämisestä omiin tarpeisiin on ilmeisesti otettu hyvin huomioon. Prosessin aikana sovittiin Suomen näkökulmasta ratkaisevista huoltovarmuuden erityisvaatimuksista ja merkittävästä teollisesta yhteistyöstä, jotka liittyvät erityisesti itsenäiseen toimintakykyyn poikkeusoloissa.

Epäsuoran teollisen yhteistyön puitteissa Lockheed Martin rakentaa suomalaisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa kumppanuuksia, joissa kehitetään turvallisuusyhteistyötä pitkälle tulevaisuuteen.

Tältä tuotantolinjalta myös Suomen F-35A-koneet tulevat.

F-35-koneita on tällä hetkellä palveluksessa yli 730 kappaletta yhdeksän eri valtion maaperällä. Koneelle on koulutettu 1 500 lentäjää ja 11 500 maahenkilökuntaa.

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta. Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026. Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.

Lisää aiheesta

F-35 11 800, SUPER HORNET 14 950 EUROA/TUNTI: PENTAGON

HÄVITTÄJÄHANKINTA: F-35A HX CHALLENGESSA – “EDULLINEN JA KYVYKKÄIN”

F-35A:N LENTOTUNTIHINTA ON 11 000 EUROA: NORJAN ILMAVOIMAT

F-35 VOITTI SIIVET-LEHDEN HX-HÄVITTÄJÄVERTAILUN

 

Katso Siivet-videoita Suomen uudesta hävittäjästä: